top of page

Διδασκαλία

                                                                ΜΑΘΗΜΑΤΑ

                                   σαξόφωνο-κλαρινέτο-θεωρητικά-αυτοσχεδιασμός-

                                   προετοιμασία για μουσικά σχολεία και  πανεπιστήμια                                                 

 

Αγαπώ να βοηθάω ανθρώπους να βρουν τον τρόπο τους, σ' αυτήν την υπέροχη διαδικασία αυτοέκφρασης και ευαισθητοποίησης, που είναι η τέχνη της μουσικής. Με την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της μουσικότητας προηγείται της τεχνικής, έχω δημιουργήσει τη δική μου ολιστική μέθοδο στην οργανοδιδασκαλία, που συνοδεύεται από το δικό μου πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό. Μεγάλο μέρος αυτού αποτυπώνεται στο υπό έκδοση εκπαιδευτικό μου σύγγραμμα, που έχει τον τίτλο: Μέθοδος Σαξοφώνου (μια ολιστική μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση). Εκεί, φροντίζω εξ ίσου για την ανάπτυξη της τεχνικής, της μουσικότητας και της θεωρητικής σκέψης του μαθητή.

 

Ως μουσικός της τζαζ, εξειδικεύομαι στην διδασκαλία της αυτοσχεδιαστικής τέχνης. Διδάσκω διαφορετικά μουσικά στυλ και προσεγγίσεις (Dixieland, Be-Bop, Fusion, Contemporary Jazz, Blues, Funk, Soul, Latin, Pop, Ethnik) και όχι μόνο σε σαξοφωνίστες. Έχω ολοκληρωμένες μεθόδους για την ανάπτυξη των ακουστικών δεξιοτήτων του μαθητή και τον προετοιμάζω ν' ανταπεξέλθει με επιτυχία σε εισαγωγικές εξετάσεις μουσικών σχολείων και πανεπιστημίων, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού μου έργου αφορά την διδασκαλία συνόλων, αφού η μουσική είναι μια συνεργατική διαδικασία και η συνεργασία-ειδικότερα στην Ελλάδα-πρέπει να διδάσκεται.

 

Προσεγγίζω τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή θέματα ψυχικής υγείας και φροντίζω για την ένταξη και την λειτουργικότητα τους σε μουσικά σύνολα, που έχω δημιουργήσει και διευθύνω για ακριβώς αυτό τον σκοπό. Υπήρξα άλλωστε καλλιτεχνικός διευθυντής του Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ''ΕΔΡΑ'', στο υποστηριζόμενο από την Ε.Ε πρόγραμμα Introspection Music Experience, που είχε ως στόχο την ένταξη και την αυτοέκφραση ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

 

Συνεργάζομαι με το Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Ηλιούπολης), τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηλιούπολης (ως διευθυντής) και τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης ABRSM.

ILIOUPOLIS BRASS BAND 2.jpg

Η Φιλαρμονική

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ηλιούπολης είναι ένα μαθητικό-ερασιτεχνικό σύνολο, που ανήκει στα Μουσικά Εργαστήρια του Δήμου. Το 2017, ο Χρήστος Κλαδάς ανέλαβε -ως διευθυντής-την επανασύσταση και επαναλειτουργία της, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια σύγχρονη μπάντα με μοντέρνο ρεπερτόριο, που παρεμβαίνει δυναμικά στο δρόμο και διαμορφώνει τον πολιτισμό της γειτονιάς. Τον Σεπτέμβρη του 2019 παρουσιάζει το πρωτότυπο μουσικοπαιδαγωγικό δρώμενο-συναυλία

'' Τα παιδιά παίζουν Coltrane '', όπου 60 μουσικοί παρέλασαν στους δρόμους της πόλης παίζοντας συνθέσεις του εμβληματικού αφροαμερικανού σαξοφωνίστα. Μετά τη λήξη της καραντίνας, η Φιλαρμονική επαναλειτουργεί και δέχεται νέα μέλη ανεξάρτητα από την ηλικία, την εμπειρία ή το μουσικό επίπεδο. Τα μέλη της διδάσκονται κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο, καθώς και την τέχνη της μουσικής συνύπαρξης και συνεργασίας.

 

Επισκεφθείτε το κανάλι της μπάντας στο YouTube

https://www.youtube.com/channel/UC0SpNPHj06OE3Jt43BHxodA

ILIOUPOLIS BRASS BAND 2.jpg
KLADAS-BW1.jpg
exofullo_vivlio.jpg

Μέθοδος Σαξοφώνου

Η ''Μέθοδος σαξοφώνου'' του Χρήστου Ι Κλαδά αποτελεί μια πρωτότυπη και ολιστική προσέγγιση στην οργανοδιδασκαλία, αφού παράλληλα με την τεχνική διδάσκει ρυθμική και ακουστική αγωγή, θεωρία, μορφολογία, ιστορία και αυτοσχεδιασμό. Αφορμή και βάση για την συγγραφή της μεθόδου, είναι η πεποίθηση του συγγραφέα ότι η ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων και της θεωρητικής σκέψης προηγείται της τεχνικής.

 

Πέρα από βασικές και εξειδικευμένες τεχνικές, η μέθοδος προσεγγίζει τόσο το κλασικό όσο και το σύγχρονο σαξόφωνο, την ευρωπαϊκή αλλά και την αφρό-αμερικάνικη παράδοση, ενώ αγγίζει ακόμα και την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Η ύλη είναι οργανωμένη στα πλαίσια μιας ενιαίας ωριαίας διδασκαλίας, προκειμένου να βοηθηθεί ο μαθητής να συνδέσει την θεωρία με την πράξη. Προσφέρει έτσι, ένα πολυεπίπεδο και πλούσιο σε πληροφορίες και πρωτότυπες ασκήσεις μάθημα, που προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο του μαθητή όσο και του δασκάλου. Η μέθοδος είναι χωρισμένη σε 3 επίπεδα-τεύχη (αρχικό, μέσο και ανώτερο) και συνοδεύται από αρχεία ήχου, που περιέχουν ακουστικές ασκήσεις και συνοδείες.

 

Προσοχή! Δεν συστήνεται ως μέθοδος άνευ διδασκάλου, αφού η μουσική είναι πολύ περίπλοκο αντικείμενο, για να το προσεγγίσει κάποιος χωρίς τη βοήθεια ενός καλού δασκάλου.

bottom of page