top of page

Χρήστος Ι. Κλαδάς

  Σαξοφωνίστας-συνθέτης-ενορχηστρωτής-διευθυντής ορχήστρας-μουσικοπαιδαγωγός

 

Ο Χρήστος Ι Κλαδάς γεννήθηκε το 1969 στην Ηλιούπολη Αττικής.Ήρθε σε πρώτη επαφή με το σαξόφωνο στην τοπική Φιλαρμονική και έκανε τα πρώτα του μαθήματα με τον Άρη Καραντάνη (άλτο σαξόφωνο) . Συνέχισε με τον Αντώνη Λαδόπουλο (τενόρο σαξόφωνο) και τον Βασίλη Ρακόπουλο (τζαζ αρμονία), ενώ παράλληλα σπούδασε Κλασσικά Θεωρητικά με τους Αμάραντο Αμαραντίδη, Αγνή Φραγκούλη και Χρήστο Λαμπριανίδη. Πρωτοεμφανίζεται με άλτο σε ηλικία 19 ετών και περιοδεύει στις rock σκηνές της Ελλάδας με τους Δημήτρη Πουλικάκο, Απροσάρμοστους και τον Γιώργο Δημητριάδη.

Από το 1992 ως το 1994, σπουδάζει τζαζ σαξόφωνο και θεωρητικά στο Jazz Schule Bern και εμφανίζεται στις τοπικές σκηνές με τζαζ, μπλουζ και φανκ σχήματα. Από το 1995 ως το 1996 υπηρετεί την θητεία του κυρίως ως στρατιωτικός μουσικός και το '97 επιστρέφει στις σπουδές του στην Βέρνη. Το 1999 εισάγεται στο τζαζ τμήμα της Musik Akademie Basel, όπου σπουδάζει μουσικοπαιδαγωγική και σαξόφωνο, με καθηγητές τους Sascha Schonhaus και Daniel Blank. Παρακολουθεί μαθήματα τζαζ σύνθεσης και ενορχήστρωσης καθώς και σεμινάρια αυτοσχεδιασμού με τους Herbie Hancock, Jack DeJohnette, David Liebman, Mike Stern, David Holland, Julio Barreto. Παράλληλα εμφανίζεται, με μικρά τζαζ σχήματα αλλά και τζαζ ορχήστρες, σε τοπικές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ.

Το 2003 επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει -ως επικεφαλής- το Μοντέρνο Τμήμα του Εθνικού Ωδείου (παρ.Χολαργού), όπου διδάσκει σαξόφωνο και θεωρητικά, ενώ από το 2007 συνεργάζεται ως καθηγητής σαξόφωνου και μουσικών συνόλων με το παράρτημα Ηλιούπολης. Εμφανίζεται με τους Κώστα Χατζή, Τρίφωνο, Μάρθα Φριντζήλα,Τζίνα Φωτεινοπούλου, Σία Κοσκινά, Πυρός Αιθήρ και Plastic People. Συνεργάζεται με τους Δημήτρη Κλωνή, Σταμάτη Σταματάκη, Γιώργο Σταυρουλάκη, Σεραφείμ Μπέλο, Χρυσόστομο Μπουκάλη, Αλέξανδρο Κτιστάκη, Γιώργο Γεωργιάδη, Μάνο Λούτα, Παντελή Μπενετάτο, Νίκο Σκομόπουλο, Χρήστο Ασωνίτη, Πάρη Γκαγκαστάθη, Γιάννη Παπαδόπουλο, Νάσια Γκόφα, Σάσσα Παπαλάμπρου. Παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις με το τζαζ κουαρτέτο του και ενορχηστρώνει για το κουαρτέτο σαξοφώνων Saxin4.

Εξοπλισμός
 

  • Selmer Balanced Action c.1935 Tenor Saxophone.Mouthpiece: Beechler #7 rubber

  • Selmer Balanced Action c.1936 Alto Saxophone.Mouthpiece: Meyer #7 rubber

  • Selmer Series II Soprano Saxophone. Mouthpiece: Vandoren S25

  • Buffet Crampon E-13 Bb clarinet.Mouthpiece: Vandoren B45

 

KLADAS_1_PROFILE_edited.jpg

Το 2012 συνθέτει το μουσικό παραμύθι ''Μιά Χώρα Μουσική'' (εκδ. Susaeta 2012) που γίνεται θεατρική παράσταση και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.Ενορχηστρώνει τις συλλογές παιδικών τραγουδιών ''Ακουσε Τραγούδια'' για τις εκδόσεις Susaeta και συνθέτει το δεύτερο μουσικό του παραμύθι, με τον τίτλο ''Το Μαγικό Σαμπαντιμπιντρόφωνο'' (εκδ.Susaeta 2014), που γίνεται επίσης θεατρικό και περιοδεύει.Το 2016 συνθέτει τη μουσική για την ''Δωδέκατη Νύχτα'' του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Seven Eleven Theater Group-σκηνοθεσία Νότη Παρασκευόπουλου).

 

Το 2017 αναλαμβάνει ως μαέστρος την Φιλαρμονική του Δήμου Ηλιούπολης και παρουσιάζει το πρωτότυπο μουσικοπαιδαγωγικό δρώμμενο-συναυλία: '' Τα παιδιά παίζουν Coltrane ''.Παράλληλα, συμμετέχει ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο υποστηριζόμενο από την Ε.Ε πρόγραμμα Introspection Music Experience (www.ime-project.com), όπου βοηθά λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας να παράγουν και να παρουσιάσουν τα δικά τους τραγούδια.

 

Το 2021 ηχογραφεί την πρώτη του συλλογή τζαζ χορών υπό τον τίτλο ''Jazz Suite no.1 '' και την συμμετοχή των Δημήτρη Παπαδόπουλου (τρομπέτα), Γρηγόρη Θεοδωρίδη (κοντραμπάσο), Μένιο Γούναρη (πιάνο) και Δημήτρη Κλωνή (τύμπανα).Η ηχογράφηση διατίθεται στη διαδικτυακή σελίδα www.christoskladas.bandcamp.com. Υπό έκδοση βρίσκεται η δική του ''Μέθοδος Σαξοφώνου (μια ολιστική προσέγγιση στην οργανοδιδασκαλία)''.

Ο Χρήστος είναι ένας πολύ δραστήριος και δημιουργικός μουσικός και δάσκαλος. Μπορείτε ν' απολαύσετε τη μουσική του ελεύθερα στο Bandcamp, Spotify, YouTube Music, Apple Music, Deezer και Amazon πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

 

Μπορείτε επίσης να δείτε βίντεο από τις ζωντανές του εμφανίσεις στο κανάλι του στο YouTube :

bottom of page